SZYBKI KONTAKT
AUDYT BIOLOGA TERENOWEGO to kompleksowy przegląd systemu ochrony przed szkodnikami. Audyt prowadzony jest przede wszystkim w przedsiębiorstwach związanych z branżą spożywczą – produkcją, przetwarzaniem, magazynowaniem,
opakowaniami. Standardy bezpieczeństwa żywności IFS i BRC wymagają przeprowadzania regularnych audytów biologa terenowego, uznając je za niezbędny element prawidłowego i niezawodnego systemu nadzoru nad zagrożeniem ze strony szkodników. Audyt to gwarancja jakości i fachowości systemu ochrony przed szkodnikami, który pozwala minimalizować ryzyko zanieczyszczenia żywności.
Biolog terenowy to niezależny ekspert, doświadczony i wykształcony specjalista do spraw ochrony przed szkodnikami. Biolog
powinien mieć odpowiednie certyfikaty potwierdzające kwalifikacje.
Audyt weryfikuje prawidłowość prowadzonych w zakładzie działań z zakresu ochrony przed szkodnikami. Biolog terenowy kontroluje dokumentację z zakresu pest control, wiarygodność i rzetelność faktycznego procesu monitorowania i zwalczania szkodników oraz występujące na terenie zakładu zagrożenia ze strony szkodników.
Potwierdzenie prawidłowości prowadzonych działań pozwala efektywnie zarządzać ryzykiem w firmie, przeprowadzać wiarygodną ewaluację programu ochrony przed szkodnikami, a w uzasadnionych przypadkach również modyfikować działania,
procedury i zakres ochrony przed szkodnikami. Audyt biologa terenowego to też skuteczne narzędzie w przypadku chęci zweryfikowania rzetelności prowadzonych przez firmę pest control działań z zakresu DDD. Audytor to niezależny ekspert, który
pozwala skontrolować prawidłowość procesu.
Audyt w zależności od wielkości zakładu, skomplikowania i rozbudowania procesu produkcyjnego lub magazynowania może trwać od 4 godzin do nawet kilku dni.
1. Zapoznanie się audytorów z prowadzoną dokumentacją programu ochrony przed szkodnikami, weryfikacja zapisów.
2. Inspekcja zakładu, konfrontowanie pomiarów i działań rejestrowanych w dokumentach z realiami.
3. Ocena stanu sanitarno-technicznego, otoczenia zakładu, identyfikacja nieprawidłowości, zagrożenia ze strony szkodników i stopnia ryzyka zanieczyszczenia produktu przez szkodniki.
4. Ocena przebiegu procesów produkcyjnych, systemu magazynowania, procedur przyjęcia towaru i wielu innych czynników charakter punktów krytycznych
5. Opracowanie programu ochrony przed szkodnikami i procedur awaryjnych.
6. Przedstawienie raportu biologa terenowego z analizą zagrożeń
Jeśli masz problem ze zwalczaniem owadów, szkodników, bakterii czy innych czynników negatywnie wpływających na higienę twojego otoczenia to dobrze trafiłeś.